mandag 23. mars 2009

Brødrene Löwenstierne - Nothing Compares 2 U


Brødrene Löwenstierne får æren av å være første norske artister på denne siden. Grunnen er rett og slett at de har klart å revitalisere en av de låtene jeg har et ganske likegyldig forhold til fra før av. La oss ta det sånn noenlunde kronologisk; Prince skrev en låt han kalte Nothing Compares 2 U i 1981. Låta ga han bort til funkgruppa The Family. De hadde med låta på plata ”The Family” i 1985, men ga den ikke ut på singel. Fem år senere ga Sinead O’Connor ut sangen som førstesingel fra si plate ”I Do Not Want What I Haven’t Got”. Den slo tålelig bra an. Eller for å være ærlig, den gikk til topps på all verdens hitlister, mer eller mindre. Andre store hits på den tiden Sinead sin versjon klatret på listene var ”Me So Horny” med 2 Live Crew, ”Hangin’ Tough” med New Kids On The Block, ”Love Shack” med the B52s, ”The Power” med Snap!, ”Vogue” med Madonna og ”Dub Be Good To Me” med Beats International. Mye ræl med andre ord, og Sinead framsto som alternativ og velkomment annerledes.
Nuvel, sangen har i etterkant blitt Sinead O’Connors mest kjente, og en standardlåt i konsertene til Motorpsykkel.
Man har liksom ikke levd livet fullt ut før man har hørt Sola Johnsen synge denne sangen. Eller rettere sagt, slik var det på slutten av 90-tallet. Nå er jeg nesten tilbøyelig til å si at man bør ha hørt Brødrene Löwenstiernes versjon. Duoen, for jeg tror det er det de er, ble i følge deres egen hjemmeside startet som oppvarmingsband for Saint Thomas.

De har gitt ut en vinylsingel med en finfin coverversjon av Ricochets ”Bad Shape”. I videoen har de sannelig fått med seg Vendela Kirsebom i en hyllest til Chris Isaaks ”Wicked Game”-video.
Deres versjon av ”Nothing Compares 2 U” ble spilt inn til hyllestboksen ”Shockadelica”. En samling på 5cder som hyller Prince med et ekstremt bredt utvalg av norske artister, satt sammen av Christer Falck. Selve boksen er som man kanskje skulle tro, litt i overkant variert. Men samtidig en helt fantastisk hyllest, som viser at Prince er mer enn en funkgud. Det som gjør Brødrene Löwenstiernes versjon så fantastisk er at de, etter min ringe mening, gir sangen den riktige rammen. Med en tekst så fylt til randen med hjerte og smerte, er det selvfølgelig femtitalls leirbålkøntri som er det eneste rette. Prince ville visst ikke at boksen skulle bli utgitt, rett og slett fordi han ikke liker at andre gjør versjoner av sangene hans. Men sannelig ser det ut til at den er i salg allikevel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar